lunes, 23 de enero de 2012

Primàries: Si, No, NS/NC (I)

Ahir François Hollande donava el tret de sortida, davant 10.000 simpatitzants, a la cursa que l'hauria de portar a la Presidència de la República Francesa. En un discurs d'una hora i mitja el candidat va desgrananr les seves principals propostes. Hollande és el candidat del Partit Socialista i del Partit Radical d'Esquerres després de proclamar-se vencedor de les primàries obertes a la ciutadania progressista francesa que els dos partits van celebrar el passat mes d'octubre de 2011.
També aquest últim dissabte Newt Gingrich s'apuntava una victòria que fa 15 dies era poc més que un somni a les votacions de Carolina del Sud, complicant el que fins ara estava essent un camí més a menys planer per a Mitt Romney (més per demèrit de Romney, que no ha sabut reaccionar a les crítiques sobre la seva carrera professional, que pels mèrits de Gingrich, però aquesta és una altra història). Si les primàries americanes us interessen, no us perdeu la sèrie Primary Colors de Roger Senserrich a Politikon.es.
Aquí (a Catalunya, a Espanya i a Europa) la celebració de primàries queda a decisió dels partits (dels partits de centre-esquerra, perquè fins ara la centre-dreta no n'ha sentit la necessitat enlloc) i, a diferència dels EE.UU., és un fenòmen no regulat per llei. Els partits d'esquerra italians són els que més experiènia tenen en termes de primàries (obertes o no), però el model que està en boca de tothom és el francés. L'etern  problema de la desmemòria: ningú recorda ara les primàries que van dur Romano Prodi i la coalició de la Unió a batre el partit de Berlusconi l'any 2006.
En un moment en el que es demana als partis polítics una major obertura a la societat i un funcionament més democràtic (de nou, als partits de centre-esquerra, perquè aquests no semblen ser interessos dels simpatitzants de centre-dreta), les primàries estan en boca de partits polítics, periodistes, militants i simpatitzants. Els PSC adoptava la idea de primàries "a la francesa" durant el 12º Congrés i tant Chacón (primàries àmplies) com Rubalcaba (amb matissos) n'han parlat al llarg del procés pre-congressual del PSOE.
En un proper apunt parlarem dels avantatges i desavantatges que les primàries poden, a nivell teòric, presentar. A grans trets, la cosa va més o menys per aquí:

http://inquietamente.wordpress.com/category/humor/

 @NostraPolitica

Anna-Belén Avilés
@AB_Aviles


No hay comentarios:

Publicar un comentario