lunes, 23 de enero de 2012

Clean me


El vídeo que encapçala aquestes línies, titulat "Clean me", correspon a un spot electoral fet servir pel Partit Conservador Britànic durant la campanya de les eleccions legislatives del Regne Unit a l'any 2005. Han passat set anys, però al meu entendre continua resultant molt revelador i reflecteix perfectament quina és la visió que des de la dreta i el conservadurisme avui en dia s'intenta imposar al conjunt de la societat. 

És un exemple brutal de publicitat política i tota una declaració d'intencions en quant a la clara intenció que els conservadors tenen de mostrar-nos una societat en permanent degradació, malalta de problemes que tenen el seu origen precisament en algunes de les capes més dèbils de la societat, com són els immigrants o les classes treballadores. I al mateix temps, ens mostra a uns poders públics ineficaços per gestionar la realitat i per plantejar solucions a les situacions de dificultat que pateix el ciutadà. També ens mostra clarament de quina manera la dreta s'ha anat apropiant del discurs en matéria de seguretat ciutadana. No cal dir que a l'any 2005 al Regne Unit governaven els laboristes i, per tant, el vídeo era una crítica ferotge al model societat que des de l'esquerra s'havia intentat impulsar.

A mi, més enllà dels aspectes concrets relacionats amb les qüestions internes del Regne Unit i d'aquella campanya electoral, m'interessa avui recuperar aquest vídeo perque tristament m'ha portat al cap qüestions que em remeten als nostres temps i al nostre país. Creuen que darrera del desmantellament de l'Estat del Benestar que estem patint (i encara patirem) hi ha tan sols una voluntat de fer quadrar uns pressupostos públics? O existeix també un rerefons ideològic escudat en el fals argument de que l'administració pública és ineficaç, lenta i molesta? Tenen la impressió de que el retall de serveis públics bàsics com la sanitat i l'educació són només un peatge que hem de pagar per culpa de la crisi? O més enllà d'això, el que s'està fent suposa una hipoteca pel nostre futur i sobretot, pel de les futures generacions?

Reflexionin i treguin les seves pròpies conclusions, però quan mirin les imatges d'aquest vídeo pensin en cap a on ens condueixen les retallades i si la suposada "posada en ordre" que està duent a terme la dreta d'aquest país no ens condueix potser precisament cap al desordre en un moment en que no ens podem permetre, malgrat la crisi i la difícil situació que vivim, deixar de mirar a la cara del progrés de la ciutadania i del conjunt de la societat.

1 comentario:

Equip Màster Lideratge dijo...

Bona aportació a propòsit del desmantellament de l'Estat del Bnestar que esl governs conservadors estan mirant de posar en pràctica amb l'excusa de la crisi i la (incomprensible) connivènvia de bona part de la ciutadania.
Vist aquest video, el tema de l'spot electoral dels maniquís queda al nivell d'una discusió de pati de pre-escolar.

Publicar un comentario